Erytrytol (Erytrol), 250g

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 8,90 zł 8.90
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: A907-38562

Opis

Erytrytol (inaczej erytrol) to bardzo zdrowy słodzik. Jego indeks glikemiczny wynosi zero, dzięki czemu jest bezpieczny dla cukrzyków. Poza tym pozwala ograniczyć rozwój próchnicy zębów i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Erytrytol jest także dobry na odchudzanie, gdyż praktycznie nie zawiera kalorii, przy czym jest prawie tak samo słodki jak zwykły cukier.

Erytrytol (inaczej erytrol) to słodzik, który - podobnie jak ksylitol, sorbitol, mannitol - należy do grupy alkoholi polihydroksylowych (cukrowych). Są to związki, które odznaczają się niską wartością energetyczną oraz tym, że nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. W związku z tym erytrytol jest uważany za bardzo zdrowy zamiennik cukru.

Erytrytol w naturze występuje w pyłkach kwiatów, owocach (gruszkach, melonach, winogronach), grzybach kapeluszowych, owocach morza, fermentowanych napojach, takich jak wino, a także w porostach i algach morskich. Jednak erytrytol dostępny w sklepach nie jest pozyskiwany z tych produktów. Słodzik ten najczęściej jest syntezowany przez drożdże Yarrowia lipolytica Wratislavia z gliceryny odpadowej. Drożdże te występują w glebie i niektórych produktach spożywczych, m.in. olejach roślinnych, margarynie, majonezie i serach z przerostem pleśniowym. Z kolei gliceryna odpadowa powstaje m.in. przy wytwarzaniu biopaliw. Dawniej erytrytol był pozyskiwany z glukozy lub hydrolizatów skrobiowych dzięki innym gatunkom drożdży, m.in. Candida magnoliae czy Torula. Jednak cena gliceryny jest dużo niższa niż cena glukozy, dlatego pozyskiwanie erytrytolu z tej pierwszej stało się bardziej opłacalne.

Erytrytol, w przeciwieństwie do cukru i innych słodzików, nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, lecz jest z niego wydalany w niezmienionej formie wraz z moczem. Wszystko dlatego, że nie zawiera enzymów odpowiedzialnych za jego rozpad w organizmie.

Erytrytol nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi, ponieważ jego indeks glikemiczny wynosi zero. W związku osoby chore na cukrzycę mogą po niego sięgać bez obaw o swoje zdrowie.

Słodzik ten może także ograniczyć rozwój próchnicy zębów, ponieważ ma zdolności do hamowania  procesu fermentacji niektórych cukrów przez bakterie w jamie ustnej, głównie tych z rodzaju Streptococcus, które są odpowiedzialne m.in. za ubytki.

Erytrytol pełni także funkcję antyoksydacyjną, dzięki czemu łączy się z wolnymi rodnikami i chroni w ten sposób organizm przed ich szkodliwym działaniem.

Erytrytol ma niską wartość energetyczną, dlatego innym efektem jego spożywania jest spadek masy ciała. 1 g tego słodziku dostarcza niewiele, bo 0,2-0,4  kcal (z tego powodu wielu producentów na opakowaniach pisze, że jest to słodzik bezkaloryczny). Dla porównania - 1 g cukru stołowego dostarcza 4 kcal. Tym samym erytrytol jest najmniej kaloryczną substancją słodzącą.

Ważne

Erytrytol - skutki uboczne

Jak wynika z badań, erytrytol nie jest szkodliwy, nawet spożywany w bardzo dużych ilościach. Potwierdziła to Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w swoim specjalnym oświadczeniu, w którym uznała erytrytol za całkowicie bezpieczny dodatek do żywności.

Opinie o produkcie (0)

Produkt dnia
ZOTTER, Czerwone Wino "Olivin"
ZOTTER, Czerwone Wino "Olivin"
16,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl