Niestandardowe Święta 0
Niestandardowe Święta

 Na drzewach jeszcze złote liście, na sklepowych półkach zaś czekoladowe mikołaje i… perły wśród czekolad?

          Możemy się śmiać, że pierwsze zimowe i świąteczne słodycze pojawiają się w sklepach już w październiku, jednak tak obecnie działa rynek. Trzeba spojrzeć na to z przymrużeniem oka, gdyż jako konsumenci uczestniczymy w tym procesie, czy tego chcemy, czy nie. Czasy się zmieniają, zmieniają się nasze nawyki i często ten tradycyjnie wyglądający mikołaj z czekolady już nie satysfakcjonuje.

          Zotter jak co roku oprócz jesienno-zimowych propozycji, oferuje szeroki wybór produktów świątecznych. Niektóre czekolady zyskały specjalne opakowania na ten okres (np. „French white Nougat” jako „From the Christmas Workshop”, czyli nugat prosto z fabryki św. Mikołaja, z której to on sam śle pozdrowienia poprzez „Marc de Champagne / Greetings From Santa”; przy „Honey Nuts” usłyszymy z kolei „Ho ho ho”, by poczuć miodowo-świąteczną magię w wydaniu „Honey Crunch / Christmas Magic”). Pojawiły się nowe (a dokładniej nieco zmodyfikowane sprzed roku) w typowo zimowych smakach: słynny „Punch”, grzaniec „Mulled Wine” czy piernik „Gingerbread”. Prostszymi nutami smakowymi, niczym klimatyczna kolęda, uraczy nas migdałowa „Holy Night - Burning Bright / Roasted Almonds”. To także nietypowa część serii Labooko – zamiast dwóch tabliczek jednego smaku, połączono dwa smaki pasujące zarówno do siebie nawzajem („Miracles and Tales Coffee & Cinnamon Nuts”, czyli tabliczka kawowa i orzechowa z cynamonem lub „The Nut Cracker” - jedna z migdałów, druga orzechów włoskich – to się dziadek orzechów nachrupał, może więc chrupniesz także Ty?). Seria Mi-Xing zaszalała, swymi wielokształtnymi tabliczkach z posypkami celebrując także Nowy Rok. Także seria Mitzi Blue nie została pominięta. Ta okryła się bielą, niczym świat śnieżną pierzynką. Do niej wróciły bowiem, jak co roku, „Softly Falls The Snow” i „Starry Sky. Mitzi Blue Gingerbread” zaś to kolejne wydanie piernika – bo jak wiemy, „tradycyjny piernik” to mimo wszystko pojęcie względne. Forma nie powinna ograniczać! Prostsze tabliczki nugatowe też swoje trzy grosze dodają. Jedna („Almond Brittle”) życzy nam „Happy Christmas”, druga „straszy” Krampusem z opakowania, śląc buziaki – chodzi oczywiście o „Nut Krampus Hazelnut Kiss”.

          Od pewnego czasu do zagranicznego asortymentu Zottera dołączyły produkty inne niż czekolady, jak np. ciasta, czekoladki czy czekoladowe lizaki (na święta uroczy duet: „Devil´s Almonds” i „White Angel”. Mimo niewyszukanych nazw, ciekawe mogą się więc wydać (niestety niedostępne w Polsce przez małe zainteresowanie nimi w naszym kraju) ciasta świąteczne w słoiczkach: Christmas Cake i Gingerbread.

          Jednak i dla Polaków coś na pocieszenie się znajdzie! Trzeba tylko się pospieszyć, bo przez niedługi czas można zamówić jeszcze Kalendarze Adwentowe. Te z czekoladkami zrobiły się u nas modne… właściwie już lata temu, co roku jednak firmy prześcigają się w formach i opakowaniach. Kalendarze zawitały i do fabryk Zottera (kto wie, może Mikołaj również, by mogli połączyć siły?). Bliżej im do czekolad, toteż i o transport martwić się nie trzeba (co w przypadku np. ciast, kremów w strzykawkach itp. jest problemem). Można wybierać spośród miniaturek Nashis, nadziewanych Nashido lub małych krążków Mitzi.

        

Czas leci szybko, święta są co roku, a pomysłów na czekolady nie brakuje. Dlaczego więc czas miałby nas ograniczać? W końcu nigdy nie jest za wcześnie na dobrą czekoladę. A gdy jest się zainteresowanym Kalendarzem Adwentowym Zottera, dobrze jest się pospieszyć i napisać, w celu indywidualnego zamówienia.

Komentarze do wpisu (0)

Produkt dnia
ZOTTER, Czerwone Wino "Olivin"
ZOTTER, Czerwone Wino "Olivin"
16,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl