Złota jesień i złote pomysły Zottera 0
Złota jesień i złote pomysły Zottera

Czym lepiej poprawić sobie humor niż dobrą czekoladą? Gdy po pięknej, złotej jesieni dni robią się coraz ciemniejsze, zapada deszczowa aura szarości, Zotter wyciąga pomocną dłoń, niosąc wiele ciekawych nowości.

Ciekawskie oko doszuka się nie tylko nowych smaków, ale także drobnych zmian w znanych już czekoladach. Niektóre zmieniły szaty graficzne (np. White Brittle, piwna Beer Chocolate), niektóre szaty graficzne zmieniły czekolady (obecna Labooko Ugadna 70 % przejęła grafikę Labooko Congo 70 %), w innych trochę zmieniła się kolejność przypraw z końca listy składników lub owoc / orzech zawarty w nadzieniu. Nic tylko eksplorować! Warto zauważyć też, że asortyment nie zmienił się zupełnie. W niektórych przypadkach (np. Almond Praline with Tonkas, która obecnie jest dostępna także w opakowaniach „Emoji Choco”) słowo „praline” wyparło „nougat”, acz wciąż chodzi o pyszną masę z orzechów – oczywiście własnego wyrobu. Po co te zmiany? A po to, że czekolady Zottera są wyjątkowe i niepowtarzalne. Nazwa musi to oddawać.

I wielu przypadkach oddaje, w innych już mniej. Któż by pomyślał, że pod tak prostym tytułem jak Chocolate and Mint znajdziemy jeszcze truskawki, a Boozy Chocolate Mousse to nie kolejny zwykły czekoladowy krem, a nadzienie m.in. na bazie nerkowców? Czyżby wreszcie tabliczka, która znajdzie amatorów zarówno wśród wielbicieli bardziej tradycyjnych smaków jak i wegan? To właśnie ta wyjątkowość kompozycji tego producenta sprawia, że właściwie każdy znajdzie coś dla siebie. Warto więc szukać wśród wielu czekolad. Jesień przyniosła ich bowiem naprawdę dużo.

Wróciły nawiązujące do pory roku A Piece of Forest (kasztanowo-żurawinowa), Spiced Marzipan on Cinnamon Nougat (marcepan z przyprawami korzennymi), Cinnamon Apple + Honey (jabłkowo-cynamonowa z miodem), które już wcześniej cieszyły się pochlebnymi opiniami konsumentów. Nieco zmieniona , do asortymentu ponownie zawitała kasztanowo-rumowa kompozycja Chestnuts + Rum. Po nią warto sięgnąć czym prędzej, bo lubi szybko znikać.

Jesień to nowa dawka czekolad dla odważnych, czego przykładem jest mięsna Whisky & Bacon lub Seaweed + Caramel + Pineapple z glonami, które niektórzy określają jako słodkie, innym zaś kojarzą się z bekonem.

Zotter ponownie stworzył „limitowaną na rok” tabliczkę, Labooko 75% Opus 2019, łączącą wiele regionów. Obok takiej mieszanki nie można przejść obojętnie.

Tradycjonaliści mogą zerknąć na klasyczne już smaki w nie do końca klasycznym (bo zotterowskim) wydaniu: Tiramisu czy Salted Caramel lub serię czystych ciemnych Labooko, ponieważ i do tej linii Zotter coś dodał. Mocne 100 % z Madagaskaru oraz kilka ciekawych regionów (np. Indie, Ugadna) w okolicach 70 % zawartości kakao... To gdzie ruszamy tej jesieni?

Na pewno pierwszymi miejscami, do którego odsyłam są sklepy, gdzie w te smakowe bukiety się zaopatrzymy. Po co bowiem czytać czy przeglądać katalog, gdy już teraz można samemu przekonać się, jak kulinarnie jesień widzi Zotter.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl